Συμβουλές για την σωστή επιλογή του κατάλληλου συστήματος συναγερμού σπιτιούΣυχνά η αναζήτηση κατάλληλου συστήματος συναγερμού ξεκινά αφού κάποιος έχει (ή αποπειράθηκε) να παραβιάσει το σπίτι μας.Με την ανακάλυψη του συμβάντος αναζητούμε με βιασύνη τον τεχνικό/εταιρεία για να εγκαταστήσουμε τον συναγερμό του σπιτιού μας και συχνά επιλέγουμε χωρίς να έχουμε κάνει διεξοδική έρευνα αγοράς στα χαρακτηριστικά, τις τιμές και τις προσφορές στα συστήματα συναγερμού.

Εναλλακτικά, πριν αγοράσετε και εγκαταστήσετε συναγερμό σπιτιού, προχωρήστε στα παρακάτω βήματα για να είστε σίγουροι ότι επιλέξατε σωστά το σύστημα συναγερμού του σπιτιού σας.

Συμβουλές για την σωστή επιλογή του κατάλληλου συστήματος συναγερμού σπιτιού:

Κάνετε έρευνα αγοράς ανάμεσα στα διαθέσιμα συστήματα συναγερμού σπιτιών και στα χαρακτηριστικά που διαθέτουν.

Υπολογίστε ποιο είναι το κόστος που θα αντέχατε να πληρώσετε για το συναγερμό του σπιτιού σας. Συναγερμό σπιτιού μπορείτε να βρείτε και πολύ φθηνά από καταστήματα μη εξειδικευμένα (κιτ συναγερμού το οποίο τοποθετείται πρόχειρα, άρα και με αμφίβολα αποτελέσματα) έως πολύ ακριβότερα από εταιρείες συστημάτων ασφαλείας που διαθέτουν επώνυμα κέντρα συναγερμού & εξαρτήματα και οι οποίες αναλαμβάνουν την εγκατάσταση και την συντήρησή τους.
Αξιολογήστε το κάθε σύστημα συναγερμού ανάλογα με αυτά που προσφέρει και την τιμή του. Ένας χονδρικός προϋπολογισμός μεταξύ 400-700€ αρκεί για μία ποιοτική αλλά και οικονομική λύση με επώνυμο κέντρο συναγερμού όπως το Paradox, με τα τα καλώδια του συναγερμού περασμένα από τη κατασκευή (συν κάποιες μικροεπεμβάσεις που ίσως χρειαστούν).

Ζητήστε προσφορές από τους τεχνικούς

Περιγράψτε τον χώρο και τις απαιτήσεις σας κατάλληλα, έτσι ώστε οι εταιρείες συναγερμών να έρθουν στο χώρο και να σας μια μελέτη εγκατάστασης συναγερμού και να σας συμβουλεύσουν για τις πιθανές επιλογές που έχετε στα προσφερόμενα συστήματα συναγερμού και τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους.Κάντε σύγκριση στις τιμές των συναγερμών σπιτιού και ζητήστε διευκρινήσεις όπου χρειαστεί.

Αναλύστε την κάθε προσφορά συστήματος συναγερμού

Για να επιλέξουμε το κατάλληλο σύστημα συναγερμού σπιτιού πρέπει να γνωρίζουμε ότι το κάθε σύστημα συναγερμού αποτελείται από επιμέρους εξαρτήματα όπως κέντρα συναγερμού, ανιχνευτές κίνησης/ραντάρ, μπαταρίες, μαγνητικές επαφές, πληκτρολόγια , κτλ. τα οποία πρέπει να αναφέρονται στην προσφορά. Επίσης πρέπει να αναφέρεται στην προσφορά η επωνυμία του συναγερμού και η χώρα προέλευσής του, το τελικό κόστος (με ή χωρίς ΦΠΑ), η εγγύηση πόσο διαρκεί και ποια εξαρτήματα περιλαμβάνει, τυχόν άλλες επιπλέον χρεώσεις.

Αποφασίσετε αν θα επιλέξτε ασύρματο ή ενσύρματο (με καλώδιο) συναγερμό.

Μια συχνή απορία που προκύπτει κατά την διαδικασία επιλογής του κατάλληλου συστήματος συναγερμού σπιτιού είναι αν θα επιλέξουμε ασύρματο ή ασύρματο συναγερμό.
Χαρακτηριστικά ενός ασύρματου συναγερμού: πρόκειται για το κέντρο συναγερμού που επικοινωνεί με τα επιμέρους εξαρτήματα (επαφές, ραντάρ) μέσω ραδιοκυμάτων, επομένως οι επεμβάσεις κατά την εγκατάστασή του είναι πολύ περιορισμένες, έχει λιγότερα μερεμέτια και ο συνολικός χρόνος εγκατάστασης του συστήματος είναι συντομότερος. Από την άλλη πλευρά, στην ασύρματη τεχνολογία στην οποία βασίζονται, έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε άρα και ο επίδοξος κλέφτης που θα προσπαθήσει να τον μπλοκάρει/απενεργοποιήσει.Επίσης σκεφθείτε τους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων του σπιτιού από συσκευές που εκπέμπουν ραδιοκύματα.
Χαρακτηριστικά ενός ενσύρματου συναγερμού:Συνήθως η εγκατάστασή του απαιτεί περισσότερο από μια ημέρα, έχει περισσότερα μερεμέτια, μπορεί να χρειαστεί να μετακινήσετε έπιπλα ή άλλες συσκευές, χρειάζονται να γίνουν κάποιες τρύπες για την τοποθέτηση καλωδίων, όμως βασίζεται σε πιο αξιόπιστη τεχνολογία. Σίγουρα είναι αναγκαία η συντήρησή του κάθε δύο έτη και η αλλαγή μπαταριών, αλλά εάν τα παραπάνω γίνονται τακτικά, είναι δυσκολότερο να παραβιαστεί χωρίς να μας σταλεί ειδοποίηση από το σύστημα.

Αξιολογήστε αν θα αγοράσετε επώνυμο ή ανώνυμο συναγερμό σπιτιού.

Κάντε αναζήτηση και στο ίντερνετ για τις προτεινόμενες μάρκες συναγερμού και την αξιοπιστία τους, αναζητήστε την χώρα προέλευσης και κατασκευής, ρωτήστε τους γνωστούς σας για να σας πουν την γνώμη τους, ρωτήστε για το after sales service της κάθε εταιρίας. Κάνετε σύγκριση των εγγυήσεων που δίνει ο κάθε κατασκευαστής.

Διαλέξτε το κατάλληλο πληκτρολόγιο συναγερμού

Το πληκτρολόγιο που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι εύχρηστο και εργονομικό. Αν είναι δυνατό ζητήστε από την εταιρία ασφαλείας που θα βάλει τον συναγερμό να σας παρουσιάσει πως λειτουργεί το κάθε πληκτρολόγιο ώστε να δείτε αν σας εξυπηρετεί στην χρήση του, αν είναι φωτιζόμενο η όχι, αν δίνει τις πληροφορίες όπλισης σε οθόνη ή όχι, πως λειτουργεί σε περίπτωση πανικού.Και βέβαια επειδή είναι το μόνο μέρος του συστήματος συναγερμού που τοποθετείται σε εμφανές σημείο, συζητήστε για το ποιο σημείο τοποθέτησης συνδυάζει καλύτερα την διακριτικότητα με την ευχρηστία.

Αφού λάβετε υπόψη όλα τα παραπάνω, επιλέξτε την τεχνική εταιρία εγκατάστασης συναγερμών σπιτιών

Βασικό στοιχείο της επιλογής σας πρέπει να είναι ότι ο εγκαταστάτης διαθέτει άδεια λειτουργίας του Ν.2518/97 από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ, που διέπει την λειτουργία των εταιρειών παροχής υπηρεσιών συστημάτων ασφαλείας, άρα έχει την πιστοποίηση ότι μπορεί να εγκαταστήσει σωστά τον συναγερμό που επιλέξατε (όπως η εταιρεία μας, η 4TEC Security).
H δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης με τον εγκαταστάτη του συναγερμού είναι πολύ σημαντική, αφού αυτόν καλείτε για την προστασία τους σπιτιού σας. Ρωτήστε τον πως θα κάνει την εγκατάσταση, σε πόσο χρόνο, τι υλικά θα χρησιμοποιήσει, πως θα τοποθετήσει τις μαγνητικές επαφές για να αποφύγει τους ψευδοσυναγερμούς, πως θα εφαρμοστούν οι καλωδιώσεις για να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο διακριτικές. Επιλέξτε κάποιον εγκαταστάτη συναγερμού του σπιτιού σας που διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία στις εγκαταστάσεις συστημάτων συναγερμού.

Τοποθετήστε τον συναγερμό σας

Καλό θα είναι κατά την τοποθέτηση του συναγερμού να είστε εκεί, έτσι ώστε να λύνεται επί τόπου οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει.Ελέγχετε κάθε δωμάτιο του έχει τελειώσει για τυχόν αβλεψίες αλλά και για να προλάβετε τυχόν περιττές ζημιές. Στο τέλος την εγκατάστασης κάντε ένα έλεγχο σε όλα τα τα εγκατεστημένα μέρη του συστήματος συναγερμού και κάνετε ελέγχους λειτουργίας του συστήματος για κάθε παράθυρο, ραντάρ και έξοδο/πόρτα.
Ζητήστε από τον εγκαταστάτη να σας μάθει τον χειρισμό του συστήματος, πως να τον οπλίζετε και τον αφοπλίζετε, πως να τον ελέγχετε μέσω του τηλεφώνου σας (αν παρέχεται αυτή η δυνατότητα).
Καλό είναι να τα σημειώσετε αυτά, έτσι ώστε αν τυχόν ενεργοποιηθεί κατά λάθος και σας πιάσει πανικός, να έχετε εύκαιρες τις σημειώσεις σας για καθοδήγηση.

 

Στην 4TEC πιστεύουμε ότι τα παραπάνω tips για το πως επιλέγουμε σωστά το σύστημα συναγερμού σπιτιού, θα σας βοηθήσουν να κάνετε πιο ολοκληρωμένα την επιλογή σας.Σε κάθε περίπτωση η 4TEC είναι πάντα στην διάθεσή σας για να σας συμβουλεύσει σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τους συναγερμούς σπιτιών και τα συστήματα ασφαλείας γενικότερα.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ